ÖZEL HASTA / ÖZEL İLGİ

ALZHEİMER HASTA BAKIMI

Onlar unutabilir, sen unutma onları!

Onlar unutabilir, ancak biz unutmuyoruz onları. Nesil Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi olarak, her konuda olduğu gibi bu konuda da sevdiklerinize yararlı ve özverili bir NESİL olmak için geniş imkânlarımızla yaşlılarımızın hizmetindeyiz. Alzheimer hasta bakımında temel hedeflerimiz: bilgi, sabır, titizlik, özen ve şefkatle, hastalarımıza en etkin şekilde yardımcı olmak ve onlara en uygun yaşama koşullarını sağlamaktır. Bu konuda verdiğimiz hemşirelik ve bakım hizmetlerimizden bazıları:

- Alanında uzman personellerimizle her an gözlem altında tutulan hastalarımıza her türlü psikolojik ve fiziksel tedavi aksatılmaksızın sunulur.
- Terapi seansları düzenlenerek tedavileri pekiştirecek daha etkili ve hızlı çözüm yöntemleri kullanılır.
- Hastaların sağlıklı ve özgür davranışlar geliştirmesine olanak sağlanır.
- Çeşitli hobiler edindirilerek motivasyon ve düşünme becerilerini diri tutmak amaçlanır.
- Geniş sosyal imkânlar yaratılarak hastaların insanlar arası ilişki sendromlarını ortadan kardırmak amaçlanır.
- Geniş imkânlı spor faaliyetlerimiz ile Alzheimer’ın en etkili tedavi ve önleme yöntemi olan sağlıklı yaşam oluşturmak hedeflenir.
- Sağlıklı beslenme programları ile yeme içme düzenleri en üst seviyede tutulur.
- En küçük bir Alzheimer belirtisinde Alzheimer testi işlemleri hemen başlatılır.
- Genel iyilik durumunun ve tedaviye cevabın sürekli olarak takibi ile hastanın daha etkili bir iyileşme süreci geçirmesi hedeflenir.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR ?

Beyin hücrelerinin zaman içinde azalarak yok olmasına bağlı hafıza yitimi, Bunama (Demans) ve bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde oluşan durum Alzheimer hastalığı olarak adlandırılır. Beynin çeşitli yerlerinde normal dışı biriken proteinler beynin hasar görmesine yol açar. Genellikle yaş ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Zihinsel ve davranışlar bozukluklara yol açar. En yaygın görülen Bunama (Demans) türüdür. Başlarda sadece basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zamanla hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına ve en yakınındaki insanları dahi tanıyamamasına kadar ilerleme gösterebilir. Böylece hasta kişi bakıma muhtaç duruma gelebilir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Yaşlılık çağındaki Alzheimer belirtileri ne yazık ki, insan yaşamının doğal bir süreci olarak kabul edilmekte ve çaresi olmadığı düşünülerek kendi seyrine bırakılmaktadır. Alzheimer yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Buna yol açan nedenlerin araştırılması ve teşhis edilmesi gerekir. Halk arasında “alzaymır”, “bunama” gibi adlarla da bilinen Alzheimer, geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemindeki belirtiler genelde belirsiz olduğundan bir sorun olup olmadığını anlamak güçleşebilir. Bu noktada biz Nesil Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi olarak, ilgi ve iletişim uzmanı kadromuzla emanetimiz olan yaşlılarımızı her an gözlemleyerek en küçük belirtide dahi gerekli kontrollerini yaptırarak bu hastalığın tedbirini en erken zamanda almak gayretindeyiz.

ALZHEİMER BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Her ne kadar hastalıkta birçok bulgu olsa da en önemli bulgu giderek artan bir unutkanlıktır

1- Unutkanlık
2- Karar vermekte sıkıntı yaşama
3- Nesne ve kişi adlarını hatırlayamama
4- Aynı şeylerden daha sık bahsetmeye başlama
5- Ruh halinde gelgitler yaşama
6- Heyecan konusunda bir denge oluşturamama
7- Zamanı algılamada karışıklık ve bozukluk
8- Konuşma güçlüğü çekme
9- Aynı soruları tekrarlama
10- Soyut düşünmekte zorlanma
11- Öğrenme melekesinde gerileme
12- Depresyon
13- İçe kapanıklığın artması
14- Konuşma ve anlamada zayıflama
15- Yargılama ve karar vermede güçlük
16- Kişilik ve davranış değişiklikleri

ALZHEİMER HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR ?

Alzheimer hastalığı tanısını konmadan önce beyin damar hastalıkları, vitamin B12 eksikliği, enfeksiyonlar, bağımlılık yapan madde ve ilaçların uzun süre kullanımı, psikiyatrik hastalıklar gibi sorunların tetkik edilmesi gerekir.

Bir kişinin Alzheimer olup olmadığı nasıl anlaşılır? Alzheimer hastalarının doktora gitmek istemezler. Bu konuda yakınlarına iş düşmektedir. Doktor, önce hastayı tanımak ister. Ardından nörolojik muayene süreci başlar. Bu süreçte kişinin zihinsel ve duygusal uyumu, duyum ve davranışları ölçülür. Birtakım nörolojik testler yapılır. Daha sonrasında beyin filmleri ve çeşitli laboratuar tetkikleri ile büyük oranda kesinliği olan teşhisler konulabilmektedir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bugün için ne yazık ki yoktur. Ancak belli bir süre hastalığın ilerlemesini durduracak ya da hızını yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları ve ilaçlar bulunmaktadır. İlaç tedavisi, Alzheimer hastalığını tamamen durdurmaz, ancak bellek kaybı dâhil, çeşitli zihinsel bozukluk belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Böylelikle hastanın günlük yaşam aktiviteleri daha uzun süre korunur. Depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk ya da hayaller görme gibi davranış bozukluklarını tedavi etmek için de uzun zamandır kullanılmakta olan çok sayıda etkili ve güvenilir ilaç bulunmaktadır. Sonuçta ilaç tedavisi, hastanın yaşam kalitesini artırır ve daha uzun süre kendine bakabilmesini sağlar. Genel olarak Alzheimer tedavisi: “İlaç tedavisi - Psikolojik destek – Egzersiz – Beslenme” şeklinde planlanmalıdır.

ALZHEİMER HASTALARININ BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

Alzheimer’dan kurtulma olanağı olmasa da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu biliniyor. Erken teşhis ile tedavisine başlanan hastalarda ilerleme yavaşlatılabiliyor. Tedavide kullanılan ilaçlar hastalığı tamamen sona erdirmese de, hastalık ilaç kullanan hastalarda diğerlerine göre daha yavaşlamış şekilde ilerliyor. Tedavinin yanı sıra özenli bir bakım da önemlidir. Günlük ihtiyaçlarını karşılama durumları hastalığın ilerlemesiyle gittikçe zorlaşabilir. İşte bu noktada başkalarına olan ihtiyaçları daha da artar. Duygusal anlamda da hastaya moral vermek ve yanında olduğumuzu hissettirmek önemlidir. Yaşamdan soyutlanmalarını engellemek adına, zamanı en etkili ve verimli şekilde kullanabilmeleri için hastalara çeşitli uğraşlar ve hobiler edindirilebilir.

ALZHEİMER’I ÖTELEMENİN YOLLARI

1- Sağlıklı beslenin (Alzheimer hastalarında Akdeniz beslenme modelinin uygulanmasının hastalığın seyrine olumlu katkısı vardır)
2- Yürüyüş yapın
3- Uyku kalitenizi artırın
4- Zihinsel aktivitelere ağırlık verin
5- Tansiyonunuzu ve şekerinizi normal düzeyde tutmaya çalışın
6- Yeni deneyimler edinin
7- Stresten uzak durun
8- Daha iyi konsantre olabileceğiniz işler yapın
9- Düzenli egzersiz yapın
10- Sosyal ilişkilerde aktif olun
11- Kitap okuyun
12- Müzikle uğraşın

KAFAMIZA TAKILAN SORULAR – KISA KISA –

Alzheimer genetik midir: Çok sık olmamakla birlikte genetik formları da bulunmaktadır.

Alzheimer bulaşıcı mıdır: Bulaşıcı değildir ve bir kanser hastalığı değildir.

Alzheimer nasıl anlaşılır: En önemli ve ilk anlaşılma şekli unutkanlık şikâyetidir.

Alzheimer kaç evreden oluşur: Genel olarak erken, orta ve ileri evre olarak 3 evreye ayrılır.

Alzheimer Hastalığı öldürür mü: Öldürücü değildir, ama hastalık ilerleyip bakım gereksinimi arttıkça eklenen bazı hastalıklar yaşam süresini kısaltabilir.

Her unutkanlık Alzheimer mıdır: Her unutkanlığı olan Alzheimer hastası demek değildir, unutkanlığın birçok farklı nedeni olabilir.

Alzheimer hastalarına bakımevimizin uzman personelimiz gerekli özen gösterilir. Çeşitli hobilerle, terapilerle birlikte motivasyonu en üst seviyeed tutulur.


Daha detaylı bilgi için bizi arayın: +90 258 811 2 555
İletişim Bilgileri ve Adres için burayı tıklayın.

HASTA YATIŞ İŞLEMLERİ

Hasta yatış işlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için lütfen bizi bu numaradan arayın.

0544 ZZZ ZZ ZZ